Ratsastajainliiton seuratiedote 26.4.2019

27.4.2019

 

Hyvät seurapostin vastaanottajat,

tässä kirjeessä:

 1. Muutosten kevät
 2. Mitä seuratoiminta merkitsee sinulle?
 3. Avoin nuorisotoiminnan skype-tapaaminen 2.5.
 4. Unelmien liikuntapäivä 10.5.
 5. Olympiakomitean kevään Tähtiseura-aluetapaaminen  – osallistu etänä 14.5. 
 6. Valtakunnallinen harrastusviikko kouluissa
 7. SRL100-kysely avoinna

 

 

 

1. Muutosten kevät

 

Liitossa on tapahtunut henkilövaihdoksia. Muutokset ovat tapahtuneet kevätkokouksen päätöksen jälkeen olla myöntämättä vuoden 2018 hallitukselle vastuuvapautta. Kevätkokouksen jälkeen liiton hallitus ja silloinen toimitusjohtaja Pekka Törmälä totesivat toimintaolosuhteiden muuttuneen haasteellisiksi ja päätyivät purkamaan toimitusjohtajan sopimuksen välittömästi. Uudeksi vt. toimitusjohtajaksi nimitettiin urheilun kehittämispäällikkö Jukka Koivisto. Koivisto vastaa vt. toimitusjohtajana liiton taloudesta, yhteistyökumppaneista sekä edunvalvonnasta. Samalla urheilupuolen vastuita organisoidaan uudelleen.

Liiton varapuheenjohtaja Thomas Stenius jätti tällä viikolla hallitukselle eronpyynnön sekä hallituksen jäsenyydestä että muista luottamustehtävistään. Ero astui voimaan heti. Hallitus on edelleen toimintakykyinen ja -haluinen ja valitsee keskuudestaan uuden varapuheenjohtajan seuraavassa kokouksessaan.

Tapahtuneet muutokset ovat olleet yllättäviä ja valitettavia. Liiton toimijoiden viesti on kuitenkin selvä: toiminnan on jatkuttava ja palvelut on pystyttävä turvaamaan. Toimintasuunnitelman ja sovittujen projektien (kuten Kipa-uudistuksen, jäsenhuoneen ja SRL100-juhlavuoden) toteuttamista jatketaan. Talous pidetään tasapainossa ja seurojen jäsenmäärän lasku pyritään pysäyttämään. Vuosi on täynnä upeita urheilutapahtumia, ja urheilijat hakevat osallistumisoikeutta Tokion 2020 olympialaisiin.

Syyskokous päätti, että vuoden 2019 teema on Yhdessä. Meidän on muutosten keskelläkin toteutettava tuota teemaa hevosen ja lajin parhaaksi. Yhdessä.

Tässä viestissä on muutamia ideoita yhdessä tekemiseen.

 

 

 

2. Mitä seuratoiminta merkitsee sinulle? 


#SRLseuratoiminta #srlyhdessä #SRL100 #paikkakunta

Haluamme kuulla juuri Sinun ajatuksiasi ja näkemyksiäsi siitä, miten ratsastusseuraan kuuluminen ja siellä toimiminen vaikuttaa Sinun ja läheistesi elämään. Voit kertoa tarinaasi sanoin, kuvin, videoklipein tai vaikka piirroksin – tee se omalla tavallasi, tyyli on vapaa. Voit laittaa #tarinasi somen eri kanaviin tai lähettää sen sähköpostitse/postitse seura- ja tallipalveluiden johtoryhmälle tai liiton toimistolle. Voimme yhdessä jakaa tarinoita sitten eteenpäin.

Tavoitteena tehdä toiminta näkyväksi! -#yhdessä   

Haluamme tehdä lajimme parissa toteutettavaa arvokasta vapaaehtoistyötä näkyväksi monin eri tavoin. Näkyväksi tekemiseen tarvitsemme Sinua. Keräämme kokemuksia, ajatuksia, kuvia ja videoita lajimme mahdollisuuksista, jotta voimme antaa lajin harrastajille ja myös lajia tuntemattomille näkymän lajiimme, sen monimuotoisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Samalla inspiroiden toisiamme. Vastaa kyselyyn: https://my.surveypal.com/Kokemuksia-seuratoiminnasta

Ole osa isoa kokonaisuutta

Seuratoiminta on iso osa lajimme perustaa ja sitä tehdään yhdessä. Siksi lähdemme siitä liikkeelle. Kerro huhtikuussa, miten seuratoiminta näyttäytyy Sinulle. Jokaisella on omannäköinen tarina kerrottavana. Eri toimijat voivat kuluvan vuoden aikana kertoa kokemuksistaan eri aihealueista eri kanavissa omalla tavallaan. Liitto käyttää materiaalia urheilu- ja harrastetoiminnan kehittämiseen, hevosalan edunvalvontaan ja markkinointiin sekä muuhun kilpaurheilun ja harrastetoiminnan kehittämiseen. Konseptin on kehittänyt seura- ja tallipalveluiden johtoryhmä, joka myös koordinoi koko prosessia.

Konseptin esittely ja vuoden 2019 muut teemat:

 

 
  

 

3. Avoin nuorisotoiminnan skype-tapaaminen

 

Kaikille avoin nuorisotoiminnan skype-tapaaminen järjestetään ensi viikon to 2.5. klo 17-19. Tapaamisessa käydään läpi mm. seuratoiminnalle tehtyä nuorisotyön opasta (opinnäytetyö), jutellaan ajankohtaisista (myös alueellisista) nuorisotoimintaan liittyvistä asioista ja pohditaan nuorisotyön eri mahdollisuuksia, tarpeita ja toiveita jne. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan! Ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta: https://my.surveypal.com/Nuorisotoiminnan-tapaaminen-2.5.2019

 

 

 

4. Unelmien liikuntapäivä – hevosala #yhdessä esillä! 

 

Unelmien liikuntapäivä 10.5.2019 on kaikenlaisen liikkumisen kokeilu- ja pop up -päivä. Kuka tahansa voi järjestää iloisen liikkumisen tapahtuman ja olla mukana rakentamassa eri-ikäisten yhteistä liikkumisen juhlapäivää – tule mukaan! 

Suomen Olympiakomitea järjestää jälleen Unelmien liikuntapäivän 10.5.2019. Unelmien liikuntapäivä perustuu ihmisten ja yhteisöjen oma-aloitteisuuteen ja vapaaehtoisuuteen. unelmienliikuntapaiva.fi -sivusto kokoaa tapahtumat yhteen. Sivulta löytyy hyviä ideoita ja myös järjestäjän ohjeet tapahtuman järjestämiseen.

Kannustamme hevosalaa lähtemään tempaukseen mukaan! Juuri julkaistun valtakunnallisen koululaiskyselyn perusteella ratsastus oli tyttöjen ylivoimaisesti suosituin ykkönen (42%) kysyttäessä ”Mitkä liikunnan harrastustunnit kiinnostaisivat sinua koulussa järjestettyinä?”. Hevosiin pitää saada kosketuspintaa, jotta kiinnostus lähtee kasvamaan. Liikuntapäivä voi olla myös olemassa oleville asiakkaille – ehkä jotain muuta kuin normaalit tunnit?

Järjestäjinä voivat olla niin ratsastuskoulut kuin -seuratkin. Ravipuolella raviradat yhdessä ravinuorten kanssa, ravikoulut tai poniravitallit.

Mitä unelmien liikuntapäivä voisi olla? Vain mielikuvitus on rajana:

 • Lajikokeilua (ratsastuksen eri lajit, ajaminen)
 • Poniagilityä
 • Hevosen kohtaaminen; rapsuttaminen, harjaaminen
 • Metsäpolku, missä hevosaiheisia pisteitä
 • Vikellyspukilla kokeilua
 • Avoimet ovet
 • Elämyksiä kaikenikäisille – helppo toteuttaa talleilla

Tapahtumat lisätään kalenteriin. Hevosala voi käyttää avainsanoina esim. hevoset sekä joko ravi tai ratsastus. Tehdään unelmista totta - unelmienliikuntapaiva.fi 

Yhteistyössä Hippolis, Suomen Hippos ja Suomen ratsastajainliitto

 

 

 

5. Olympiakomitean kevään Tähtiseura-aluetapaaminen  – osallistu nyt 14.5. etänä!

 

Olympiakomitea ja Liikunnan Aluejärjestöt järjestivät kevään aikana Tähtiseurojen alueellisia tapaamisia yhteensä 16 eri paikkakunnalla.


Menikö oman alueesi Tähtiseuratapaaminen ohi tai olitko estynyt osallistumasta? Olympiakomitea järjestää vielä yhden tapaamisen Zoom-videopalvelun kautta 14.5. klo 17-19. Osallistuaksesi tarvitset vain nettiyhteyden sekä tietokoneen tai mobiililaitteen. Voit lähettää viestiä eteenpäin omassa seurassasi kenelle tahansa, joiden olisi hyvä tietää Tähtiseura-ohjelmasta, seuratoiminnan viestintäkampanjasta tai kuulla esim. Suomisportin laajentumisesta arjen toimintojen helpottamisen välineeksi.

Mukaan ovat tervetulleita myös ne seurat, jotka ovat vasta tavoittelemassa Tähtiseura -tunnusta. Ilmoittaudu mukaan: https://www.lyyti.fi/reg/Tahtiseuratapaaminen_Zoomilla_8316

 

 

 

6. Valtakunnallinen harrastusviikko kouluissa

 

Elokuun viimeinen viikko 26.8.-1.9.2019 on valtakunnallinen harrastusviikko kouluissa. Viikon idea on tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuksia kokeilla taiteen, kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden alojen harrastustoimintaa. Lisätietoja: https://www.olympiakomitea.fi/seuratoiminta/toimintaa/harrastusviikko/

 

 

 

7. Juhlavuosi edessä - Suomen Ratsastajainliitto täyttää 100 vuotta vuonna 2020

 

Suomen Ratsastajainliitto on toiminut ensi vuonna 100 vuotta maamme ratsastusurheilun keskusjärjestönä edistäen ratsastusta yleisenä urheilu- ja liikuntakasvatusmuotona, järjestäen ratsastuskilpailuja ja kehittäen maamme ratsastuksenopetusta ja valmennusta. Ratsastajainliitto on kaikkien ratsastuksen harrastajien etujärjestö, joka ajaa sekä huippu-urheilun että kuntoharrastajien asiaa. Ratsastajainliiton keskeisiä tehtäviä on turvata hevosen hyvinvointi kaikessa urheilu- ja harrastetoiminnassa.

Juhlavuosi on hevosen vuosi! Ihminen ja hevonen ovat eläneet yhdessä tuhansia vuosia ja saamme kiittää hevosta paljosta matkan varrella. Hevonen on hyvän lähettiläs, eikä ei syrji ketään.

Ratsastajainliitto on saanut sadan vuoden ajan edustaa hevosia ja niitä ihmisiä, jotka yhdessä harrastavat, kilpailevat tai harjoittavat ammattia hevosten kanssa. Ratsastus on maailman tasa-arvoisin laji.  

Vuoden 2019 teema on Yhdessä. Vuoden aikana haastamme kaikki ratsastuksen ja hevosten ystävät ja lajimme toimijat yhdessä tekemisen tekoihin ja niistä kertomiseen. Myös juhlavuotta valmistellaan yhdessä.  Osallistu SRL100-kyselyyn ja kerro, millaiseen toimintaan ja tapahtumiin haluaisit juhlavuoden aikana osallistua. 

 

 

 

Aurinkoista kevättä!

SRL:n toimisto

*** Mikäli et halua jatkossa vastaanottaa näitä viestejä, laita viesti sanna.hamalainen@ratsastus.fi ***